maandag 16 juni 2008

Ding 22

Met dit DING heb ik moeite, ik werk weliswaar bij de Overijsselse Bibliotheek Dienst, maar heb geen inhoudelijke kennis van het bibliotheek vak. Dus moet ik deze post schrijven vanuit een gebruikers standpunt. En ook dat is beperkt, want voor mij en het gros van mijn leeftijdgenoten is de bibliotheek nog steeds een PLEK waar je naartoe gaat om eens lekker rond te neuzen. Weliswaar met het doel iets te vinden, ter ontspanning, voor je werk, of voor je hobby, maar duidelijk een PLEK in real life. Ik wil best gebruikmaken van web 2.0 toepassingen, die het mij vergemakke-lijken om informatie te vinden, maar........... ik wil het hebben, lezen vanuit mijn luie stoel en niet op het beeldscherm. Ik wil het papier tussen mijn vingers horen knisperen en ik wil kunnen BLADEREN. Ik geloof best dat dat in de toekomst minder zal worden en ik geloof ook dat wij daar geleidelijk aan wennen en gebruik van gaan maken. Maar dan moet het wel goed bereikbaar zijn, dus ook voor de niet echt slimme internetgebruikers. Of, zoals Rick Anderson zei: je moet er geen cursus voor moeten volgen om gebruik te kunnen maken van deze nieuwe toepassingen. Volgens mij ligt er een schone taak te wachten op ALLE bibliotheken om die omslag te maken. maar "No profession can survive if it throws its core principles and values overboard in response to every shift in the zeitgeist. However, it can be equally disastrous when a profession fails to acknowledge and adapt to radical, fundamental change in the marketplace it serves. At this point in time, our profession is far closer to the latter type of disaster than it is to the former. We need to shift direction, and we can’t wait for the big ship of our profession to change course first. It’s going to have to happen one library—one little boat—at a time."(Rich Anderson).
Volgens dr. Wendy Schulz echter ontwikkelt de bibliotheek zich via 2.0, 3D naar 4.0 om terug te keren naar zijn roots:" Library 4.0 revives the old image of a country house library, and renovates it: from a retreat, a sanctuary, a pampered experience with information—subtle thoughts, fine words, exquisite brandy, smooth coffee, aromatic cigar, smell of leather, rustle of pages—to the dream economy’s library, the LIBRARY: a WiFREE space, a retreat from technohustle, with comfortable chairs, quiet, good light, coffee and single malt. You know, the library. "

Tja, zeg het maar................ Ik zou zeggen "We zien het wel, we zien het wel, we zullen het wel beleven, maar kan het niet een beetje snel, want het leven duurt maar even"

Tot slot "to whom it may concern":



Met excuses voor al die engelstalige quotes, web 2.0 is nu eenmaal een vanuit Amerika overgewaaid gegeven.

1 opmerking:

diriwout zei

Ik denk dat de meeste mensen het lezen van papier prefereren boven het lezen vanaf een beeldscherm. Kijk maar naar de vele kopieën die er dagelijks uit de printers rollen. Het lezen van boeken zal daarom zeker blijven. De vraag is echter hoe de bibliotheken dit op een web2.0 manier kunnen aanbieden, zodat ze zichzelf niet uit de markt prijzen. Gaat dan dus ook over winkelconcepten(displayen). Hoe richt je je bieb zo in dat de klanten je weten te vinden en graag blijven komen.