zondag 25 juli 2010

Kaffe Fassett


Om half tien zat ik al op het station van Rijssen te genieten van de zon en te kijken welke "alledaagse" dingen tot een quilt zouden kunnen leiden. Structuren, lelijke muren, als je goed om je heen kijkt kun je de onderwerpen voor een quilt zo vinden. Dat is ook kortweg de inhoud van het laatste boek van Kaffe Fassett "Simple shapes, spectacular quilts". En Kaffe Fassett was/is in Nederland, in Deventer nog wel, mijn geboortestad. Gisteren heb ik een lezing van hem bijgewoond en gehoord hoe hij tot zijn veelkleurige ontwerpen komt. Eerst voor breien, daarna maar misschien ook wel tegelijkertijd, voor borduren en tenslotte voor quilts. Je houdt van zijn manier of niet, volgens mij is er geen tussenweg, de veelkleurigheid is sommigen een gruwel , maar ik vind het prachtig! Ik vind dat hij gelijk heeft als hij zegt "waarom alles wit of zwart of grijs wanneer je zulke mooie kleuren tot je beschikking hebt?" En er kan veel samen, laat je niet afleiden door wat "hoort", maar bepaal je eigen kleurenspel.  
Hij liet ons behalve de naar  het IJsselhotel meegebrachte quilts, ook dia's zien van zijn inspiratiebronnen en de daaruitvolgende quilts, vertelde over zijn eigen zoektocht naar "zijn stijl" en hoe hij in één nacht in de trein leerde breien. Dat je eigenlijk nooit met één ding bezig zou moeten zijn, maar altijd verschillende projecten zou moeten hebben (wat een opluchting!), maar wel dat je  deze projecten dan zichtbaar in je werkomgeving zou moeten hangen, zodat je er direct weer mee aan de slag kunt wanneer je ziet hoe het verder moet. Mijn atelier hangt ook vaak vol met onaffe stukken, waar ik dan weer dit aan verander en dan weer dat. En met de mandala's  gaat het precies hetzelfde: in het zicht laten liggen, soms zie je opeens hoe je verder moet.
 Na de lezing hebben wij heerlijk geluncht en daarna zijn wij aan de wandel gegaan door Deventer. Hoewel ik Deventer natuurlijk wel ken, krijg je door zo'n wandeling met gids weer een andere kijk op de stad. Wij wandelden door een deel (Noorderbergkwartier) waar ik vroeger doorheen fietste en wat ik toen een grote rommel vond. Nu worden daar de oude panden weer in ere hersteld en dat is heel mooi!
Onze gids liet ons ook het oudste huis van Nederland zien (waar de bisschop van Utrecht zijn zetel had in de het Oversticht) en op de muur van dit huis zou Kaffe dol zijn geweest. Al wandelend kwamen wij met het nieuwe pand van Quiltshop 100 rozen in de Walstraat terecht en daar hield Kaffe Fassett nog een signeersessie.

Een prachtige dag, mede door de zon die altijd alles mooier en kleurrijker maakt.

1 opmerking:

Chartreuse Moose zei

Oh my, I'm excited and so happy for you...and not even able to read your blog!!! Looks like an event of dreams! Hope you brought home a few "bits" of fabric too! :-)