donderdag 13 april 2023

Een nieuwe lente, een nieuw begin 

Het is alweer tijden geleden dat ik iets geblogd heb, maar dat had z'n redenen. Ik was druk met quiltwerk en met Boerderij Erve Hofman. Sinds het seizoen 2022 worden er op de Erve Hofman in Hellendoorn namelijk Lezingen en Workshops gegeven over zaken die met de Erve en de collectie die daar tentoongesteld wordt te maken hebben. Als eerste zijn wij begonnen met de Workshop spinnen. 

Stichting Oald Heldern de Noaberschop, de beheerders van o.a. Erve Hofman en de Valkhof, beschikken namelijk over o.a. een grote collectie klederdrachten en burgerkleding uit de periode 1850 - 1950, waarmee elke twee tot drie jaar een nieuwe tentoonstelling gemaakt wordt.  Bovendien staat er in de "mooie kamer" een prachtige Linnenkast, vol met rollen linnen en de producten die daarvan in het verleden werden gemaakt: beddengoed, gebruikslinnen en linnen kleding zoals hemden en nachthemden, veelal voorzien van de geborduurde merktekens van de oude eigenaren. Ook is er een volledig ingerichte naaikamer met een ouderwetse trapnaaimachine een winkelkast met allerhande knoopjes, bandjes, garens etc. Daarnaast zijn er vele nuttige en fraaie werkstukken in diverse handwerktechnieken te bewonderen.

De workshops en lezingen hielden veelal verband met deze collectie en omdat spinnen één van de eerste handelingen is om van een grondstof (linnen, wol, katoen) een draad te maken waarmee door het weven stoffen gemaakt worden, is begonnen met de Workshop Spinnen. Deze workshop zat binnen de kortste keren vol en de deelnemers hebben met inspanning, geduld en vooral veel plezier, het spinnen onder de knie gekregen. 

Naast het spinnen is er een Lezing Erfgoedquilts en twee workshops met dit onderwerp gegeven. Beiden zeer goed bezocht. Ook is er nog een haakworkshop geweest. 

Met deze zaken en het demonstreren van het ambacht quilten, ben ik het hele seizoen 2022 druk geweest. 


De laatste tijd ben ik weer bezig geweest met het programma voor het seizoen 2023 en hiernaast staat de eerste flyer die er over onze activiteiten verschenen is. Er volgen er nog drie met leuke lezingen en workshops, die een link hebben met de Museum boerderij .




Daar kwam in de herfst en winter van 2022 ook de quilt voor mijn zoon en schoondochter bij:

Deze quilt is gemaakt in de z.g. "strip piecing" techniek in blokken van 19 x 19 cm en daarna aan elkaar gezet volgens de methode "quilt as you go" . Het was een heel karwei, maar de quilt is met liefde gemaakt en ontvangen. 


 



Geen opmerkingen: