maandag 15 april 2019

Modern Quilt

Wat is een Modern Quilt? Is dat wat anders dan een "gewone" quilt? Maar wat is een "gewone" quilt?

In onze quiltwereld zijn er diverse stromingen: allereerst Traditionele quilts. Dat zijn quilts met oudere, bekende patronen, met traditionele applicaties en veelal handgequilt. Ik zeg met nadruk, "veelal", omdat traditionele quilts tegenwoordig ook heel goed gemaakt kunnen worden op een moderne manier: met de naaimachine en machinaal gequilt. Mijn "Levensdroom" is een voorbeeld van een traditionele quilt, met oude patronen, in elkaar gezet en gequilt met de naaimachine. 


Dan heb je Art Quilts, dat zijn de quilts die gemaakt worden naar een eigen ontwerp van de quilter, met meer materialen dan alleen textiel (mixed media) en niet per definitie bedoeld om op een bed te liggen. 
Ook driedimensionaal werk kan vallen onder de titel "Art Quilt". 


Eigentijdse Quilts, zijn quilts naar nieuwere patronen en technieken ( strip-piecing, quilts die met behulp van o.a. de 9graden lineaal tot stand komen, en andere, soms veel snellere technieken, waarbij de huidige technische mogelijkheden ingezet worden. Vaak zijn dit ook nog "gewone" quilts in de zin van dat zij bedoeld zijn als bedquilt, lapquilt, boxkleed of speelkleed. 

Een Modern Quilt, tenslotte, zou aan een paar eisen moeten voldoen: hij moet eigen ontwerp zijn, dus geen gekopieerd patroon. Het mag een gebruiksquilt zijn, maar mag ook een quilt voor aan de muur zijn. Hij moet strak van uiterlijk zijn en met veel "negatieve ruimte". Dat laatste is een beetje een lastige term: negatieve ruimte is niet gepatchte ruimte, die voor een groot deel uit één kleur bestaat. Die ruimte wordt opgevuld door strakke quiltpatronen: strepen, rondjes, vierkantjes en kan speels worden door het afwisselend, maar niet te druk, gebruik van die verschillende quiltpatronen. Het overall beeld moet strak blijven. Ook wordt bij deze quilts gewerkt met moderne stoffen en felle kleuren.  


Maar een Modern Quilt mag ook een quilt zijn die volgens de "Improv" methode gemaakt is, d.w.z. : een quilt, die niet volgens een vast, vooropgezet plan in elkaar gezet wordt, maar die "ontstaat", al experimenterend met stof en vorm. Je kunt b.v. een aantal stoffen uit je voorraadkast pakken, die je wel aanspreken, maar die niet noodzakelijkerwijze "bij elkaar hoeven te passen". Ga snijden, knippen , naaien. Het liefst zonder lineaal, dus uit de losse hand.  Vrijheid, blijheid,  ik vind dat geweldig en mijn eerste experiment hiermee zie je hiernaast. Ik ben vast niet compleet met deze opsomming, maar tot nu toe heb ik te maken gehad met bovengenoemde stromingen binnen de quiltwereld en heb ik daar plezier aan beleefd. Want dat is volgens mij wat patchen en quilten allereerst moet zijn: plezier in het werken met stof en andere aan stof gelieerde materialen en het realiseren van de plannen die je in je hoofd hebt. En soms doe je er , behalve jezelf, een ander ook nog een heel groot plezier mee. 

2 opmerkingen:

Bernardine zei

En weetje wat dan weer zo leuk is? De Quilt wereld staat bekend als vooruitstrevend in nieuwe ideeën.
Ik heb een kalligrafieleraar die daar veel inspiratie uit haalt, ik moet dan elke x aan jou denken ;)

Annefred zei

Wat leuk Bernardine, ga ik eens wat meer naar de kalligrafie wereld kijken, misschien wetkt het ook omgekeerd