maandag 15 april 2019

Modern Quilt

Wat is een Modern Quilt? Is dat wat anders dan een "gewone" quilt? Maar wat is een "gewone" quilt?

In onze quiltwereld zijn er diverse stromingen: allereerst Traditionele quilts. Dat zijn quilts met oudere, bekende patronen, met traditionele applicaties en veelal handgequilt. Ik zeg met nadruk, "veelal", omdat traditionele quilts tegenwoordig ook heel goed gemaakt kunnen worden op een moderne manier: met de naaimachine en machinaal gequilt. Mijn "Levensdroom" is een voorbeeld van een traditionele quilt, met oude patronen, in elkaar gezet en gequilt met de naaimachine. 






Dan heb je Art Quilts, dat zijn de quilts die gemaakt worden naar een eigen ontwerp van de quilter, met meer materialen dan alleen textiel (mixed media) en niet per definitie bedoeld om op een bed te liggen. 
Ook driedimensionaal werk kan vallen onder de titel "Art Quilt". 


Eigentijdse Quilts, zijn quilts naar nieuwere patronen en technieken ( strip-piecing, quilts die met behulp van o.a. de 9graden lineaal tot stand komen, en andere, soms veel snellere technieken, waarbij de huidige technische mogelijkheden ingezet worden. Vaak zijn dit ook nog "gewone" quilts in de zin van dat zij bedoeld zijn als bedquilt, lapquilt, boxkleed of speelkleed. 





Een Modern Quilt, tenslotte, zou aan een paar eisen moeten voldoen: hij moet eigen ontwerp zijn, dus geen gekopieerd patroon. Het mag een gebruiksquilt zijn, maar mag ook een quilt voor aan de muur zijn. Hij moet strak van uiterlijk zijn en met veel "negatieve ruimte". Dat laatste is een beetje een lastige term: negatieve ruimte is niet gepatchte ruimte, die voor een groot deel uit één kleur bestaat. Die ruimte wordt opgevuld door strakke quiltpatronen: strepen, rondjes, vierkantjes en kan speels worden door het afwisselend, maar niet te druk, gebruik van die verschillende quiltpatronen. Het overall beeld moet strak blijven. Ook wordt bij deze quilts gewerkt met moderne stoffen en felle kleuren.  


Maar een Modern Quilt mag ook een quilt zijn die volgens de "Improv" methode gemaakt is, d.w.z. : een quilt, die niet volgens een vast, vooropgezet plan in elkaar gezet wordt, maar die "ontstaat", al experimenterend met stof en vorm. Je kunt b.v. een aantal stoffen uit je voorraadkast pakken, die je wel aanspreken, maar die niet noodzakelijkerwijze "bij elkaar hoeven te passen". Ga snijden, knippen , naaien. Het liefst zonder lineaal, dus uit de losse hand.  Vrijheid, blijheid,  ik vind dat geweldig en mijn eerste experiment hiermee zie je hiernaast. 











Ik ben vast niet compleet met deze opsomming, maar tot nu toe heb ik te maken gehad met bovengenoemde stromingen binnen de quiltwereld en heb ik daar plezier aan beleefd. Want dat is volgens mij wat patchen en quilten allereerst moet zijn: plezier in het werken met stof en andere aan stof gelieerde materialen en het realiseren van de plannen die je in je hoofd hebt. En soms doe je er , behalve jezelf, een ander ook nog een heel groot plezier mee. 

zaterdag 9 februari 2019

Je ziet het pas, als je het doorhebt

De mandala "360 degrees view" ben ik tijdens onze reis naar Canada / Verenigde Staten in 2015 begonnen. Dat is inmiddels dus al bijna 4 jaar geleden. De naam is ontleend aan de laatste rand waarin ik tijdens het maken acht ogen heb geborduurd. Niet bewust, maar het gebeurde zo.

Toen ik dat stuk klaar had, wist ik ook wat het waren en vond ik het eigenlijk wel een mooie afsluiting. Ik had een stukje van Canada en de VS gezien en vanuit de lucht had ik een "overzicht" van die stukjes. Natuurlijk heb je die landen dan nog niet "gezien", maar heb je een indruk gekregen. Je kunt het geheel overzien, zonder te worden afgeleid door de details. Soms is dat beter, details zijn niet altijd mooi. 

En eigenlijk is dat met het maken van een Mandala ook zo: je werkt altijd aan een detail van de Mandala en pas wanneer je een gevoel krijgt: zo moet het zijn, zie je het geheel, dan is hij af.  Om met onze onvolprezen Cruijff te spreken: "je ziet het pas als je het doorhebt".


woensdag 6 februari 2019

Nieuwe wereldburger........

Vorige week hebben wij een nieuwe wereldburger mogen begroeten, een lief, klein meisje met mooie donkere haartjes en oogjes (hoewel het moeilijk was om dat te constateren, want iedere keer dat wij haar zagen had ze haar oogjes dicht en lag lekker te slapen).
Natuurlijk maak je als oma en quiltster een quiltje voor dit kleine wonder. Een speel / hang kleed dat ook als lengtemeter gebruikt kan worden.
Klein Meisje ligt er nu in de box lekker op, hoop dat ze er veel plezier van mag beleven.



maandag 21 januari 2019

Blue Monday

Zoals heel veel  creatievelingen heb ik ook een variatie op Blue Monday gemaakt. Een combinatie van borduren en quilten. Mijn Blue Moon was de eerste mandala die ik maakte met één hoofdkleur en één contrastkleur en verschillende borduursteken. Dit om te experimenteren met wat de verschillende borduursteken doen met een kleur.

Toen de mandala klaar was in 2009, dus 10 jaar geleden, wist ik nog niet goed wat ik ermee ging doen: inlijsten was geen optie meer omdat ik er al een fiks aantal had ingelijst en me dat toch wel een beetje te duur werd.

De oplossing kwam een aantal jaren later: verwerken in een kleine quilt. Ik had inmiddels een mooi randstofje en een stof voor een afwerkbies gevonden in mijn stofladen en zo is de mandala dus toch nog "ingelijst".

Verder ben ik bij het maken van mijn Blue Moon ook ge-inspireerd door :  Blue Moon