maandag 18 augustus 2008

Coby Brinkhuis

Gisteren, op weg van Pa&Ma naar huis, via een omweggetje in Raaltje uitgekomen en langs Boerderij Strunk gereden. Daar stond de deur open en omdat dit alleen op de woensdag en de zondag in augustus nog is, dacht ik: doen!!!! Coby Brinkhuis heeft hier met haar medequilters wel vaker een tentoonstelling en ik ben er ook al zeker twee keer geweest in vorige jaren. Dit keer hingen er werken van Coby en haar leerlingen. Heb een paar foto's gemaakt:

Coby:










Ook van haar leerlingen hing er behoorlijk wat, ik vond deze tassen wel grappig:


zondag 17 augustus 2008

The Wall (in Nijverdal)


Ik loop dus iedere dag van huis naar werk en viceversa. En ik loop dus ook al zeker een half jaar langs het Henri Dunantplein in aanbouw. Dat In aanbouw zal nog wel twee jaar duren denk ik en omdat dat eigenlijk geen gezicht is (wij hebben deze zomer kunnen genieten van een prachtig "zwembad", waar helaas geen gebruik van kon worden gemaakt) is daar wat op bedacht. Tijdens de laatste z.g. Roefeldag hebben de leerlingen van de basisscholen in de gemeente Hellendoorn "schilderingen" mogen maken om het bouwproject wat op te fleuren. Dat lukt aardig gezien de borden die er nu geplaatst zijn:
Dit zijn slechts twee borden aan de oostkant van het plein. Er staan er daar al meer en ik hoop dat ze rondom het hele "zwembad" worden geplaatst. Ik heb gelezen dat er in september "nat" beton gestort gaat worden, dan hebben wij dus geen zwembad meer (echt niet meer want ook het buitenbad van het Ravijn is al dicht)

woensdag 13 augustus 2008

Beetje geschiedenis

Heb het stempel van opa Veltien geprobeerd. Viel niet mee, want ik moest hem eerst schoonmaken (ont-stoffen). Daarbij bedacht ik dat het zeker 40 jaar geleden is dat opa dit stempel mee heeft gekregen naar huis en ik denk dat het sindsdien niet meer gebruikt is. Ik ben dus aan het inkten geslagen en heb eerst het stempel OP de stof gedrukt, waarbij hij me bijna uit de handen viel. Toen bedacht ik dat ik beter het stempel kon laten liggen en de stof er op drukken en met een roller zorgen dat alle stukjes goed in de verf kwamen. Het resultaat tot nu toe is dan ook: vier verschillende dikten van verf van hetzelfde patroon. Je kunt al wel zien hoe het uiteindelijke vierkant er uit zou moeten zien, maar er moet toch nog wat bijgeschaafd worden. Misschien moet ik eerst de ondergrond met een andere kleur verven en dan het stempel erop. We proberen verder. Zie hier de eerste resultaten:

Dit is dus een kwart (de stempel):




en dit is vier maal:


Ik heb dit ook weer in de oven gefixeerd, ging prima!

maandag 11 augustus 2008

Dagje delen

Vanmorgen kwam mijn collega Willie binnen met een fantastische shawl om, kijk maar:



Op haar weblog Wannabook vertelt ze hoe ze aan die shawl gekomen is, een mooi verhaal over delen, troost en afstanden, die geen afstanden meer zijn. Web 2.0 lang voordat het bestond!

Zo wil ik jullie ook weer laten delen in mijn vorderingen op het terrein van Quilten Speciaal. En dan bedoel ik dit keer weer het shibori verven. Niet mijn ding zei ik toch, een paar dagen geleden hé? Nou ik weet niet wat het is, maar het intrigeert me toch wel, ik wil het ook zelf kunnen, weten waar ik over praat. Dus ik heb een potje Simplicol verf gekocht bij de drogist en ben maar eens aan het experimenteren geslagen. Zie hier de resultaten:



Ik heb vandaag nog een klein pakje paarse verf gehaald.....................

woensdag 6 augustus 2008

Quiltmutsen

Om de week hebben wij, de Quiltmutsen, op dinsdagavond Bee. Iedere keer bij iemand anders thuis. De beurt was nu aan Miny. Wij hebben heerlijk onder het afdak buiten gezeten en onze wederzijdse werkstukken bewonderd. Gepraat over de vakantie en over wat er komend seizoen op het programma staat. Wij gaan in ieder geval naar Quiltpalace in Staphorst op 30 augustus en misschien naar Raalte, Museumboererij Strunk waar Coby Brinkhuis en haar groep een tentoonstelling hebben. En natuurlijk de Algemene Tentoonstelling van het Quiltersgilde in Arnhem. 25e editie, dus jubileum. Ik heb daarvoor een quilt ingestuurd en vind het erg leuk dat die daar ook inderdaad mag "hangen".

Als Quiltmutsen zijn wij twee jaar geleden aan een project begonnen. Wij mochten elk twee blokken leveren voor dit project. De enige voorwaarden waren, het blok moest 24 x 24 cm zijn en er mochten niet twee blokken met dezelfde techniek ingeleverd worden. Miny is de eerste van de groep die hem afheeft, zie hier dit geweldige resultaat:

In het Crazy blok heeft Miny onze namen met de door ons geleverde blokken vermeld, heel goed idee!



Nu kan de rest niet meer achterblijven! Kom op Quiltmutsen, voor het eind van het jaar allemaal klaar!

Nog even over Shibori

Ik heb gisteren nog effies op YouTube gekeken en vond deze video



Er bestaat nog een deel twee van deze video, moet je even op YouTube kijken en Shibori als zoekterm intoetsen.

Ik heb diep respect voor deze kunstenaars en wie ben ik om het te hebben over dat het mijn "ding" niet is. Na één dag les, foei Anki!!!

dinsdag 5 augustus 2008

2 augustus Verfdag in Almere

Zoals ik de vorige keer al meldde, hebben wij (QS08) op 2 augustus jl een verfdag gehad in Almere. Lerares Wil Opio Oguta heeft ons geleerd wat Shibori is: het is een verftechniek waarbij je stof afbindt, waarna je de stof in een verfbad doopt. Er zijn verschillende technieken.
Zoals je op de website van Wil kunt zien, is zij heel erg actief met stof verven. Kijk ook maar eens bij haar links, b.v. op Flickr

Ik heb ervan genoten, vooral van het weer samen bezig zijn en uitwisselen van ervaringen. Hoewel ik dus veel geleerd heb, is verven niet echt mijn "ding", ik vond en vind dat er al zoveel stoffen op de de wereld zijn, dat ik niet noodzakelijker wijze mijn eigen stoffen moet verven. Voor mij is het ook een uitdaging om met de bestaande middelen iets moois te maken. Maar het is altijd prettig iets nieuws te leren en je de mogelijkheden daarvan te realisren.


Dit is dus mijn "oogst"


Hier legt Wil uit hoe de stof om de buis aangebracht moet worden:


En hier is Mieke druk bezig met het "buisaankleden"

vrijdag 1 augustus 2008

Vakantie voorbij............

Tja, dat zingt Ben altijd: Vakantie voorbij, weer naar het baasje toe!!!!!!!!!! Nou ja, zonder baasje ook geen vakantie, toch? Het is mooi geweest, ruim vier weken vrij, een paar weekjes weg in Nederland en de rest lekker thuis. Met soms heeeeeel slecht weer, maar dat kan ook z'n voordelen hebben. Zo heb ik dankbaar gebruik gemaakt van het slechte weer door mijn reisboek over onze reis naar Amerika van vorig jaar af te maken. Alles netjes uitgewerkt, bonnetjes bijgeplakt, tekst mooi opgemaakt, en weer genoten van de herinneringen. Volgend jaar gaan we weer een grote reis maken, zegt Bennie. Komt tijd, komt raad denk ik dan. Ik heb in ieder geval weer een mooi, leeg hoekje in het atelier. Plek voor andere dingen.




Met Quilten Speciaal ben ik niet echt druk geweest, morgen gaan we shibori verven in Almere, ben benieuwd. Heb alles klaarstaan, de auto vol diesel en de route uitgeprint (wij hebben nog niet zo'n ding-ding, giga ouderwets). Heb zelf een paar proeflappen gemaakt, maar ben er nog niet helemaal tevreden over. Eerst morgen even afwachten en dan kijken of ik mijn ideeen ook kan uitvoeren.
Ik heb trouwens een prachtig stempel van Gerda, mijn schoonzus, gekregen:
Dit is een stempel dat Opa Veltien in zijn dagen bij Ankersmit gebruikt heeft. Het heeft wel iets weg van een shits patroon, maar zeker weten doe ik dat niet. Ankersmit produceerde vroeger allerlei soorten "katoentjes", dus misschien was dit er ook één van. Zal het eens aan mijn Pa vragen, die heeft daar in zijn jonge jaren ook gewerkt.